Cello leren spelen

Cello leren spelen voor beginners en gevorderden

Als je graag cello wilt leren spelen ben je bij mij van harte welkom. Mijn lessen zijn geschikt voor gevorderde cello spelers, maar natuurlijk ook voor mensen die voor het eerst kennismaken met dit bijzondere muziekinstrument. Cello leren spelen doe je bij mij op een leuke en toegankelijke manier. Daarbij is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht, waardoor jij jouw technieken zo goed mogelijk kunt ontwikkelen.

Als ervaren muziekdocent sta ik graag voor je klaar als je cello wilt leren spelen in de omgeving van Utrecht. Cello leren spelen is niet zo moeilijk als je misschien dacht. Sterker nog, mijn lessen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Dus ook als je nog geen ervaring hebt met het bespelen van een instrument ben je bij mij aan het juiste adres.

Tijdens mijn celloles leer ik je alles wat je moet weten over de techniek die nodig is om een eigen geluid te kunnen produceren. Plezier in wat je doet en positiviteit is daarbij natuurlijk het allerbelangrijkst. Als je bij mij cello wilt leren spelen, dan mag je rekenen op een goede en persoonlijke begeleiding. Elke celloles wordt volledig op maat aangeboden en afgestemd op jouw huidige niveau.

“Rogier geeft celloles op een aparte en heel creatieve manier waar het kind met plezier leert cellospelen door de geluidenwereld te onderzoeken via veel improvisatie en spelletjes.” – Moeder van 5-jarige leerling

Cello leren spelen omgeving Utrecht

Als cellodocent met ruim 15 jaar speel ervaring, kan ik je op een leuke en laagdrempelige manier leren hoe je dit instrument moet bespelen. Al na een aantal lessen merk je dat je de techniek onder controle krijgt, waardoor je zelf al enige herkenbare melodieën kunt produceren. Cello leren spelen is geschikt voor jong en oud. Daarbij maakt het natuurlijk niet uit of je graag een instrument wilt leren bespelen als hobby, of dit meer professioneel wilt oppakken.

Door mijn ruime ervaring ben je bij mij dus ook van harte welkom als je jouw vaardigheden en technieken wat meer uit wilt breiden. Naast cellolessen produceer ik ook muzikale circus acts in Utrecht. Deze voorstellingen staan altijd in het teken van muzikaliteit en hebben een sterke focus op positiviteit, lichtheid en zorgeloosheid. Cello leren spelen draagt tevens bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Cello leren spelen
“Alles wat geluid is, is muziek. En Rogier kan als geen ander kinderen laten ervaren om zelf die muziek te maken, en te luisteren. (…). De cellolessen van Rogier zijn hierdoor met recht leren cello ‘spelen’.” – Vader van 6-jarige leerling

Jouw creativiteit en emoties kun je goed verwerken in de melodieën die je laat horen. Cello leren spelen is daarnaast gewoonweg een leuke bezigheid waarbij jij jezelf op zowel persoonlijk als creatief vlak kunt blijven ontwikkelen. Ervaring en leeftijd spelen dan ook geen rol tijdens mijn celloles in de omgeving van Utrecht.

Modules

Cellomodule – Introductie

De cellomodule introductie leert je de basistechnieken van het cellospelen. We richten ons op je eigen ontdekkingstocht rondom de vele klanken en mogelijkheden van de cello. Afhankelijk van je aanleg en inzet kun je al snel (je eigen) melodieën en ritmes spelen. Je vormt gaandeweg je eigen stem op de cello.

Cellomodule – Klassiek

De cellomodule klassiek richt zich op het leren spelen van het klassieke cellorepertoire. We gaan via étudeboeken en speelstukken specifieke technieken oefenen en een mooie, ronde klank ontwikkelen. We duiken dieper in op verschillende stijlperiodes zoals die van Bach, Haydn, Mendelssohn, maar ook moderner repertoire.

Cellomodule – Hedendaags 

De cellomodule hedendaags richt zich op het leren spelen binnen een hedendaagse context waarin begrippen als groove, improvisatie, creativiteit en authenticiteit belangrijk zijn. We gaan zowel met bestaande stukken aan de slag als met stukken die je zelf gaandeweg maakt en zo werken we toe naar een authentieke vorm van cellospelen waarin jij je eigen creativiteit helemaal kwijt kunt.

Improvisatietraining

Improviseren is je (muzikaal) bewegen in het nu, ongeacht welk instrument je speelt. Deze module richt zich op het vrij en met gemak kunnen improviseren op je instrument. We doen daarbij veel verschillende oefeningen en houden ons ook bezig met klankonderzoek en instant composing (‘in het moment componeren’). We spelen vooral ook veel samen, wat leidt tot veel inspiratie van beide kanten. Improviseren leert je meer dan alleen muziek maken, het kan ook een leermiddel zijn om meer mindful te worden of om met controle(verlies) om te kunnen gaan. Echter, de geïmproviseerde muziek is altijd het onderwerp van de lessen.

Compositie

Componeren is het maken en vastleggen van muziek. Dat doen we voornamelijk doormiddel van (digitale) muzieknotatie, maar er zijn tal van andere mogelijkheden om te componeren. We gaan verschillende compositietechnieken onderzoeken en toepassen, alsmede wekelijks puzzelen en schaven aan je eigen compositie. Hoewel componeren tegenwoordig ook het produceren van elektronische muziek betreft ligt mijn expertise bij de akoestische muziek. We duiken daarom ook in op arrangeertechnieken, componeren kan namelijk voor alle soorten instrumenten en je hoeft ze niet allemaal zelf te kunnen spelen, maar je doet wel veel kennis over ze op. Waar mogelijk gaan we zoeken naar een mogelijkheid om het stuk live uit te kunnen voeren.

Artistieke coaching

Een artistiek proces is niet altijd even makkelijk. Sommige werken schud je uit je mouw en andere duren soms maanden om vooruit te komen. Of je merkt dat je al voor de vierde of vijfde keer eigenlijk hetzelfde aan het maken bent en je zoekt een nieuwe uitdaging. Ik zou je daar graag bij willen helpen! Artistieke processen bloeien vaak op zodra je het er met iemand over hebt, zeker als diegene ervaringsdeskundige is en weet hoe je uit je artistieke sleur of onzekerheid kunt komen. We kunnen samen sparren over nieuwe ideeën, oefeningen doen of simpelweg een feedbacksessie waarin ik je tot nieuwe inzichten over je eigen werk kan brengen. Ik sta graag voor je klaar om je artisticiteit te verdiepen en/of te verbreden!

Boek direct een proefles!

Menu